Köpöly terápia

A köpölyözés mint technikát megtalálhatjuk mind a keleti, mind a nyugati szemléletű gyógyító eljárások között. Fizioterápiás eljárás, mely egyesíti magában mind az öt őselemet.
A Föld elem a stabilitásból fakadó erő, megnyilvánulása az inak, izmok és közvetve a csontokra ható erők összessége.
A Levegő elem, a körülöttünk lévő tér, a köpöly pohár vagy csésze kialakításánál fogva egy vákuum hatást hoz létre. Szabályozható az erőssége, és a testre ráhelyezve, a bőr pólusain keresztül, hatással tud lenni a bőr rétegeire, az alatta lévő kötőszövetre, a meridiánokra, és energetikailag az egész testre.
A Tűz elemet jelképezi a tüzes köpöly energiája. Az égi tűz földi mása, mely szívünkben lobog, s a kezelő szív csakráján keresztül, összekapcsolódhat a kezelt lelkületével. Amivel a vákuumot létrehozzuk az esetek többségében tűzzel történik, de a hideg vákuum következtében is a kipirosodott bőrfelület érzete a tűz energiájához közelít.
A Víz elemet jelképezik a növények nedvei, az illóolajok, amit a köpölyözés alkalmával alkalmazhatunk. Az ötödik elemet, mint Akashat vagy Étert, az emberi tulajdonság jelképezi.
Köpölyözésnél különböző méretű üveg, gumi, porcelán, bambusz vagy műanyag edénykét tapasztunk a bőrfelszínre, melyben vákuumot képzünk.

 

A köpölyözés indikáció Rohamszerű köhögésnél, hörghurut, hányingernél és hasmenésnél, bélhurut, gyomorhurut, lumbágónál, váll- és felső háti-fájdalom esetén, ízületi fájdalmak, lábikragörcsöknél stb.

A köpölyözés kontra indikációi Súlyos szívbetegség, vérzékenység esetén, általános ödéma esetén, beteg bőrfelszínen, daganaton, anyajegyen, mellkason és a hason terhesség alatt, idős korban hirtelen ájulás, kóma, vagy rángógörcsesetén, nagy erek felett, ha az előző köpölyözés nyomai még nem tűntek el.